НЗОК отвърна на удара на бившия здравен министър 17.03 | 09:43

Вижте какво каза подуправителят на Касата

От iNews.bg

Бившият здравен министър Петър Москов даде на прокурор Здравната каса. От НЗОК обаче не останаха безучастни и отвърнаха на удара. Според поуправителя Димитър Петров 25 хил. пациенти не са могли да се отчетат с пръстов отпечатък при постъпване в болница в края на миналата година по обективни причини. Пациентите били регистрирани все пак, но по стария метод с лична карта.

"Периодът от време от ноември до януари, за който е платено и ни обвинява бившият министър Москов, тогава той още беше на власт. Ако той има някакви претенции и иска да даде някого на прокуратурата, това трябва да са собствениците му заместници и съветници.

Ние се чудехме за какви 20,4 млн. лева говори. Това са пациенти, които не са могли да се регистрират с идентификатора, тъй като в този период или системата блокираше поне два пъти в седмицата в пикови моменти, или самият пациент не е искал да даде отпечатък. Те са регистрирани по старата система с личните карти. Всеки от тези пациенти е бил проверен и от РЗОК. В същото време имаме 1600 отказани по неяснота. Това вероятно са хора, които са влезли за една амбулаторна процедура и след това са били изписани. Те са отказани като плащане", каза Петров.

Петров обясни, че пръстовият отпечатък трябваше да се въведе от 1 януари.

"Сега се изчаква решението на ВАС, за да се отмени окончателно. В новия рамков договор той не фигурира", разясни Петров.

Водещи

Най-четени