Над половината аптеки вече работят със системата за проверка на лекарствата 06.02 | 16:22

В софтуера към момента са въведени над 15 млн. медикамента

От iNews.bg

Повече от половината аптеки в България вече са свързани със системата за проверка на лекарствата, предаде БНР. От 9 февруари чрез нея ще се проверява дали има фалшиви медикаменти.

2000 аптеки в страната са свързани със системата за верификация. Тя ще предотвратява навлизането на фалшифицирани лекарства в легалната мрежа за лекарстворазпространение във всички членки на Европейския съюз.

След старта на системата всички лекарства с рецепта, които се пускат на пазара от производителите, трябва да отговарят на новите изисквания за сигурност. До изчерпване на количествата паралелно ще се продават и медикаменти, произведени преди 9 февруари.

В системата вече са въведени около 15 млн. нови опаковки, съобщи председателят на Българската организация за верификация Деян Денев.

"Системата гарантира, че това, което производителят е поставил в опаковката, ще стигне точно същото нещо до пациента по канали за доставка, които са регулирани, регламентирани и легални".

Системата ще заработи плавно, като всички звена по веригата на лекарстворазпространението, които още не са готови, ще имат гратисен период минимум 6 месеца да го направят. През това време няма да се налагат глоби.

Както и досега аптеките ще могат да продават отделни блистери от дадено лекарство, като опаковката ще се сканира еднократно.

Водещи