На море в Гърция – след попълнена декларация и със специален код 29.06 | 19:00

Желаещите да влязат в страната трябва да са попълнили формуляра и да са го изпратили на властите предварително

От iNews.bg

Българите, както и всички чужденци, пристигащи в Гърция от 1-ви юли, ще попълват задължителна декларация и срещу специален код от властите ще влизат на територията на Гърция. Целта на мярката е да може да се реагира незабавно при положителен тест за Covid-19, съобщава БНР. 

От 1-ви юли Гърция отваря всички летища и пристанища за влизане на чужденци.

За пътуващите със самолет се изисква декларацията да е изпратена 48 часа преди излитане за Гърция. Същото е валидно и за влизащите в Гърция с кораб. За преминаване на сухопътната граница се изисква представяне на специален код, може и на хартиен носител.

В декларацията се попълват всички лични данни, страната, от която пристигате, и мястото, където сте били в последните 15 дни. Задължително се посочва и маршрутът в Гърция, ако ще посетите няколко места, както и адресът, където ще отседнете. Ако пътувате с автомобил и след това използвате ферибот, закупуването на билета става със същия код. 

В случай че на границата попаднете сред туристите, на които се прави тест за коронавирус, тогава се самоизолирате един ден, до излизане на резултатите, на адреса, който сте посочили в декларацията.

Според гръцките власти ежедневно над 8000 туристи, влизащи в страната, ще се тестват за Covid-19. 

Водещи

Най-четени