Нови правила за доброто старо здравословно хранене 24.05 | 17:44

Които ще ви харесат

От Кирил Русев

Какви пък ще да са тези нови правила? Нямаме ли си предостатъчно екстремни предписания за начина, по които трябва да се страхуваме от храната? Имаме нискомазнинно високопротеиново, високомазнинно нисковъглехидратно, кетогенно хранене, периодично гладуване, постене, детокс, етически подкованите веганство, фрутарианство и суровоядство, цветни, лунни и какви ли не други диети, които по своята същност са крайно... ами... крайни.

Още по-интересното е, че паралелно с развитието и популяризирането на голяма част от тези режими, човечеството не е започнало да се храни и изглежда по-добре, дори напротив.

Новите правила, които сме ви приготвили, имат за цел да направят точно обратното - да нормализират взаимоотношенията ви с храната и да ви помогнат да се храните като здравите и нормални хора, които сте.

- Яжте храна. Започнете да ядете повече храна и по-малко хранителни продукти и добавки. Хранителните продукти се произвеждат във фабрики и подлежат на щателна обработка, която освен че удължава срока на годност на изделието и подобрява търговския му вид, също толкова допринася и за намаляването на хранителната му стойност

- Яжте всичко. Стига то да е храна. Природата си знае работата и е нагодила вещества в храната по оптимален за вас начин. Това означава край на досадното пресмятане на съотношения между белтъчини, мазнини и въглехидрати и чуденето дали даден продукт е в унисон с диетата ви.

- Не гладувайте и не преяждайте. Тук влизат в сила две популярни правила, които гласят "Не чакай да прегладнееш, за да хапнеш нещо" и "Стани от масата с леко чувство на глад”. От една страна силният глад може да доведе до преяждане, а от друга - мозъкът има нужда от известно време, за да "установи", че току-що сте се нахранили.

- Не позволявайте на калориите да ви манипулират. Опитайте се да се храните поне един месец, спазвайки настоящия план без да смятате калории и проверете как ще ви се отрази това. И без това калориите в храните така, както сме ги виждали по различни таблици, не са това, което са. Различните хора по различен начин усвояват енергията от различни източници и това прави информацията, с която разполагате, по-скоро ориентировъчна. Най-добрият знак за това, че ядете по-малко, отколкото ви е нужно, може да бъде видян в огледалото.

- Гответе. Заради самите себе си. Заради любимия човек. Заради родителите. Просто се постарайте по-често да приемате повече сготвена от самите вас храна. Така винаги ще знаете какво има в чинията пред вас. Ако заетостта или мързелът не ви позволяват да правите това - поне яжте храна, която е сготвена от хора. Храната, сготвена от машини във фабрики, както се уговорихме, обикновено не е особено хранителна.

- Осмисляйте въздействието на храната върху вас. Научете се да познавате сигналите на тялото си и на тази база да усещате как ви действа даден подход към храненето, като цяло, или определена храна, в частност. Най-показателни в това отношение са: тонус (енергия), имунитет, стомашно-чревно здраве, качество на възстановяване след тренировки и доброто старо желание за секс.

- Не яжте храни, за които "знаете", че са здравословни, но не ви действат добре. Като продължение на казаното по-горе. Това, че не ви действат добре е сигурен маркер, че точно тези много здравословни храни не са чак толкова здравословни за вас самите.

- Нарушавайте правилата. От време на време. Вторачването в което и да е правило е източник на стрес и е контрапродуктивно за вашето здраве, а оттам - и за фигурата ви. Някои хора ползват правилото 90/10 - спазване на правилата в 9 от 10 хранения, примерно. Или пък 90% "полезни” калории, 10% - "вредни” такива. Моделът 9 от 10 дни също е приемлив.

 

Вие преценете как да подходите към въпроса. Предупреждаваме, че съществува вероятност в момента, в който се върнете към любимия си джънкфуд, да се окаже, че той вече не ви е чак толкова любим.  

Водещи

Най-четени