Още един пациент с ХИВ е навлязъл в ремисия 07.03 | 13:15

Дюселдорфският пациент е спрял да приема лекарствата си срещу болестта преди повече от три месеца

От iNews

Трети човек с ХИВ, познат като Дюселдорфския пациент е навлязъл в постоянна ремисия, твърди екипът от учени, участвали в лечението му, предаде бТВ. Новината идва след като преди дни стана ясно за човек от Лондон, който също се е излекувал от болестта с помощта на трансплантация на костен мозък.

Новият случай отново е свързан с трансплантация на костен мозък, но учените поясняват, че Дюселдорфският пациент е спрял да приема поддържащите лекарства за ХИВ само преди 3,5 месеца. Лондонският пациент не приема медикаментите си вече 18 месеца, като болестта не се е развила в СПИН.

Учените отново са използвали донор с генетична мутация, която го прави резистентен към вируса на ХИВ. Промените в клетките не позволяват на болестта да предизвика инфекция и да се разпространи.

Така случаите на излекувани от ХИВ стават общо три, като първият е т.нар. Берлински пациент, който след трансплантация на костен мозък през 2007 г. вече повече от десетилетие живее без да приема лекарства за ХИВ.

Лекарите подчертават, че присаждането на костен мозък е много рисково и няма как да бъде приложено при всички пациенти, носители на ХИВ, но тези три случая биха спомогнали в разработването на лек за болестта.

Водещи

Най-четени