Проф. Кожухарова: Ваксината осигурява имунитет, който предпазва от тежко боледуване 13.10 | 17:59

Тя подчерта, че и при млади, здрави хора има риск да се заразят

От iNews

”Не мисля, че би трябвало да сравняваме естествено придобития имунитет с този, който е придобит от ваксините, защото имунитетът, когато съществува и е достатъчно продължителен той при всички случаи ни предпазва. Бих искала да обърна внимание на цената, на която получаваме естествен или имунитет в резултат на ваксинации. Ако решим, че държим непременно на естествения имунитет трябва да приемем огромния риск да се разболеем от коронавирусната инфекция".

Това каза за БНР професор Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

 

По думите ѝ ваксината осигурява имунитет, който ни предпазва от тежко боледуване:

 

"Във всички случаи, ако човек в момента е болен, не е разумно да се ваксинира - това е безспорно".

 

Според нея изследванията и практиката показват, че ваксините против грип и срещу Covid -19 могат да се поставят в един и същ момент.

 

"Нека хората, които са решили сега да се ваксинират срещу грип и имат тази възможност да го направят и три седмици след това да си направят и ваксината срещу кронавирусната инфекция", допълни професорът.

 

Тя подчерта, че и при млади, здрави хора има риск да се заразят. Заболяването при някои от тях преминава без усложнения.

 

"При всички случаи е разумно и те да са ваксинират вместо да поемат риска да се разболеят, особено за тези от тях, които имат и придружаващи заболявания при тях е задължително да се ваксинират. И при съвсем млади, здрави хора се наблюдават много тежки форми на инфекцията с летален изход.  Така, че е добре всички да се ваксинират".

Водещи

Най-четени