Суперхрани, който не яде... 15.01 | 07:03

Боровинките, броколите и някои други храни се оказват много полезни

От Ралица Стоянова

От малки се опитват да ни убедят, че, ако ядаем повече спанак, ще станем силни Попай Моряка. Може да искаме да ядем вафли, ни родителите ни ни дават моркови. Списъкът с полезните храни е дълъг.

Някои храни обаче са толкова богати на витамини, минерали, антиоксиданти, есенциални масни киселини и пр., че специалистите ги наричат "суперхрани". Те имат невероятно здравословен състав и, поотделно или комбинирани, осигуряват на организма една ударна доза вещества, които го предпазват от най-различни болести и неразположения. Сред тях са раковите образувания, сърдечно-съдовите заболявания, високият холестерол, както и вредните въздействия на токсините.

Кои са тези храни?

Боровинките са пълни с полезни вещества. Специалистите са открили в тях съдържанието на елагова киселина – антиоксидант, който доказано забавя растежа на някои видове ракови тумори. Също така боровинковият екстракт има противовъзпалителни свойства и се бори с група бактерии, прикрепящи се към стените на червата, пикочния мехур и уретрата.

Броколите са богати на витамин C, фолиева киселина и каротеноиди. Те, заедно с витамин A в зеленчука, защитават телесните клетки от неблагоприятното влияние на различни свободни радикали, оптимизират имунната система и подобряват репродуктивното ни здраве. Една нормална порция броколи осигурява на организма ни 175% от препоръчваната дневна доза от витамин K, който подсилва костната система и играе важна роля при кръвосъсирването.

Кои са останалите суперхрани вижте в Econ.bg.  

Водещи