Термокамери срещу коронавируса по ГКПП-тата до края на седмицата 25.02 | 13:30

Няма вариант някой да откаже да бъде приет за лечение, категоричен е ген. Мутафчийски

От iNews.bg

България започна превантивно да се подготвя в случай на поява на болни от коронавирус, предаде репортер на БГНЕС. Спешните мерки включват разполагане на екипи по границите, учения се провеждат във ВМА и на столичното летище. Целта е да се отработят различни ситуации, при които голяма група заразени влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определени болници, а медицинските екипи ще останат под карантина.

За последното денонощие здравните власти са изготвили информационни брошури за чужденците, които пристигат в България. Такива материали са направени и за българите, които ще посещават засегнати от коронавирус държави. Това заяви на първия брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, който оглавява новосформирания кризисен щаб към Министерски съвет.

До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани по граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата. За последното денонощие няма промяна в ситуацията в страната и няма регистрирани случаи на коронавируса, каза ген. Мутафчийски.

Вече са направени симулативни тестове, ако бъде регистриран коронавирус. На въпрос, ако някой откаже да бъде приет за лечение, той заяви, че няма такъв вариант. "Дори ако се наложи ще бъде конвоиран до лечебното заведение", отсече директорът на ВМА.

Ген. Мутафчийски отново напомни, че тестовете за коронавирус са напълно безплатни и предупреди обществеността, че и при най-малките съмнения за неразположение да се посети личният лекар.

Водещи

Най-четени