Трябва или не трябва да ядем сол? Учените не могат да се разберат 14.08 | 16:01

Специалисти оспорват необходимостта всички хора да ограничават приема на сол

От Кремена Бедерева

Противоречиви изследвания подлагат под въпрос широко разпространеното схващане за необходимостта повечето хора да ограничават консумацията на сол.

Според резултатите от тях количеството, употребявано масово от населението, е приемливо за добро сърдечно здраве. Оказва се също, че твърде малкото количество може да също толкова опасно, колкото прекомерното, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикации в "New England Journal of Medicine".

Ограничаването на солта остава важно за хората с високо кръвно налягане. Едно от настоящите изследвания установява, че прекомерното количество натрий допринася за до 1,65 милиона смъртни случая от сърдечносъдови заболявания годишно.

Ръководителят на първото изследване, д-р Салим Юсуф от университета "Макмастър", Канада, смята, че вместо да се съобразяват с крайни препоръки и да се фокусират върху един аспект - в случая количеството на солта, хората е по-добре да се придържат към здравословен начин на живот и балансирано хранене.

"Това не е разрешение за консумацията на повече сол. Просто не е необходимо повечето хора да променят сегашните си навици", казва д-р Юсуф.

Изследването на неговия екип е по-скоро обсервационно, отколкото стриктно експериментално, но е най-мащабното по темата и е обхванало над 100 000 души в 17 страни. Проучването освен това касае общото население, а не само хората, изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, на които са посветени много предишни изследвания.

Авторите му са установили, че съществува зависимост между нивата на натрий и риска от високо кръвно налягане. Връзката обаче е най-ясно изразена, когато приемът на натрий е висок, и не се наблюдава при ниски нива. Друг елемент - калият, съдържащ се в плодовете и зеленчуците, понижава кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания, и противодейства на ефекта на натрия.

За хората, които консумират между 3 и 6 грама натрий дневно (еквивалент на между 8 и 15 грама сол), рискът от сърдечносъдови проблеми или смърт по каквато и да е причина в последвал 4-годишен период е най-малък. По-високите, както и по-ниските от оптималната доза количества, увеличават риска. Около три четвърти от глобалното население попада в "идеалния обхват".

Американците например консумират около 4 грама дневно. За превенция на сърдечносъдовите заболявания Световната здравна организация препоръчва между 1,5 и 2,4 грама натрий дневно. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания съветва хората да не надвишават количеството от 1,5 грама дневно.

"Прекомерното количество натрий е вредно. Твърде ниското също може да навреди. Най-добре е хората да бъдат умерени", казва д-р Брайън Стром, ръководител на експертна комисия, която миналата година не откри достатъчно доказателства в подкрепа на прекомерното ограничаване на натрия.

Друго изследване, посветено на връзката между натрия и смъртността от сърдечносъдови заболявания, е направено от д-р Дариуш Моцафарян и колегите му от университета "Тъфтс" и Харвардския колеж по обществено здравеопазване. Авторите му са анализирали данните от 107 изследвания от 66 страни.

Изследователите са установили, че 1,65 милиона смъртни случая от сърдечносъдови болести са свързани с приема на над 2 грама натрий дневно, половин милион от които - с настоящата глобална консумация на около 4 грама дневно.

Водещи