Учени: Лятото ще приспи COVID-19, но есента отново ще има пик 17.05 | 15:40

Според изследователите от Харвърд басейните не би трябвало да са източник на зараза

От iNews.bg

Ново изследване засили хипотезата, че летният сезон с характерните си топлина, влажност, обилно слънце могат да попречат на разпространението на коронавируса, макар и да не го ограничат категорично.

Специалисти по инфекциозни болести добавят предупредителна бележка: Всяка полза от летните условия вероятно ще бъде загубена, ако хората погрешно смятат, че вирусът не може да се разпространи в топло време и да се откажат от мерките,  ограничаващи инфекциите, като социално дистанциране и хигиена.

Ефектът от времето върху коронавируса беше обект на задълбочени проучвания през последните месеци.

В този преходен момент много хора, които са били в карантина, вероятно ще се окажат на места - плажове, басейни, паркове, места за отдих - които исторически са били разглеждани като доброкачествени, но сега носят някакъв труден за изчисляване риск от предаване на вируса.

Плуването в хлориран басейн трябва да е безопасно, ако хората спазват правилото за социално разстояние от 6 фута, според новите насоки на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. CDC насърчава използването на маски, но предупреждава те да не се носят във водата, тъй като, когато са мокри, могат да затруднят дишането.

"Няма доказателства, че вирусът, който причинява COVID-19, може да се разпространи до хората през водата в басейни, горещи вани, спа или зони за игра на вода. Правилната експлоатация и поддръжка (включително дезинфекция с хлор и бром) на тези съоръжения трябва да деактивира вируса във водата ", заяви говорителят на CDC Кейт Грушич.

Но хората все още могат да предават вируса чрез близки лични контакти при всякакви условия, на открито и закрито, на слънце или дъжд. Глобалната картина разкрива, че коронавирусът е способен да се разпространява във всеки климат. Страните с топло време, включително Сингапур, Индонезия, Бразилия и Еквадор, са пример за значително вирусно разпространение.

"Условията на околната среда са само още един елемент от уравнението и не са най-важните. Covid-19 се разпространява ожесточено по целия свят, при всякакви метеорологични условия ", казва в електронно писмо Томас Молина, главният метеоролог в испанската Televisió de Catalunya, който също е професор в университета в Барселона.

Молина разгледа хода на епидемията в Барселона и установява връзка между по-високите температури и по-ниските скорости на предаване на вируса.

През последните седмици многобройни изследвания, базирани на лабораторни експерименти, компютърни модели и сложни статистически анализи, подкрепят мнението, че коронавирусът ще бъде неутрализирах от летния климат.

Нов работен документ и база данни, събрани от изследователи от Harvard Medical School, MIT и други институции, изследват множество метеорологични условия, от температура и относителна влажност до валежи, в 3739 места по целия свят.  Те откривар, че средните температури над 25 градуса са свързани с намаляване на предаването на вируса.

Всяко допълнително повишаване на температурата с 1 градус над това ниво е свързано с допълнително намаляване с 3,1%  репродуктивното число на вируса. Това е средният брой нови инфекции, генерирани от всеки заразен човек. Когато репродуктивното число падне под 1, епидемия започва да намалява, въпреки че не се случва за една нощ.

Въпреки това, като предишни проучвания, изследванията от Харвард и MIT установяват, че преходът към лятното време няма да е достатъчен, за да се ограничи напълно предаването на вируса.

Други коронавируси, като SARS и MERS, проявяват сезонна зависимост, като през лятото са латентни, а после отново настъпват. Много специалисти от месеци подозират, че новият коронавирус може да има същото поведение.

Сезонните фактори в предаването на вируси обаче крият опасност: Спадът на предаването през лятото вероятно ще бъде последван от сезонно увеличение на инфекциите през есента.

Водещи

Най-четени