Хапче ще ни пази от слънчево изгаряне 31.08 | 18:43

Учени са на път да създадат хапче, което да ни спести мазането със слънцезащитни кремове

От Елена Кирилова

Слънчевото изгаряне може да бъде предотвратено от хапче, базирано на това как коралите блокират ултравиолетовите лъчи, твърдят учени.

Те са на път да създадат синтетично съединение срещу слънцето, което е близко до това, намерено в коралите. Изследователите смятат, че то може да се използва за създаването на таблетки, които да защитават кожата и очите от вредните слънчеви лъчи, съобщава Sky News. 

Идеята се появила, след като било направено откритие за начина, по който коралите се пазят от ултравиолетовите лъчи.

Коралът е животно, което оцелява благодарение на безвредните водорасли, с които живее. Те произвеждат химикали, които коралите успяват да превърнат в защитно съединение, твърдят учени от Кралския колеж в Лондон. Така връзката между двете се оказва ключът към защитата на коралите.

Откритието може би ще ни спести купуването и използването на слънцезащитни кремове и проблемите, свързани с рака на кожата.

Освен това, когато бялата кожа бъде изложена на слънце, тя произвежда повече витамин D. Прекалено силната реакция на кожата може да доведе до недостиг на витамин D в тялото, което води до по-слаби кости.

Водещи