Шефът на „Пирогов“: Частни здравни каси ще засилят конкуренцията 10.09 | 13:19

Не може да се иска увеличение на осигуровките за здраве, смята проф. Асен Балтов

От iNews.bg

Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат. Това заяви за БНТ директорът на "Пирогов” проф. Асен Балтов, предаде БГНЕС.

"Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела”, съобщи директорът на УМБАЛСМ "Пирогов” проф. Асен Балтов. И допълни, че предстоят сериозни преговори между БЛС и НЗОК, при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените – между 500 000 и 700 000 души.

Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, каза проф. Балтов. "Не бих казал, че "Пирогов” има притеснения с тези нови играчи, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници”.

Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.

Водещи

Най-четени