"Неплачлив" лук пази от болести и излишно тегло 11.11 | 11:15

Модифицираният зеленчук възпрепятства склерозирането на съдовете

От Антония Михайлова

"Неплачлив" лук, модифициран преди няколко години от новозеландски учени, оказва се предотвратява заболявания на сърдечносъдовата система и натрупването на излишни килограми, се казва в статия, публикувана в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Екипът селекционери начело с Колин Иди от компанията New Zealand Agriseeds Ltd преди пет години въвели необичаен сорт лук, който не предизвиква сълзи при обработка. От зеленчука е изолиран генът, който е свързан с изработването на "сълзливи" вещества.

Но учените планирали да доработят продукта си и да засилят полезните му за сърцето и съдовете свойства.

Известно е, че обикновеният кромид лук, както и чесънът, възпрепятства склерозирането на съдовете, което може да доведе до инфаркт на миокарда и инсулти. Изследователите решили да проверят дали техният "неплачлив" лук притежава същите свойства.

С тази цел те приготвили напитка на основата на сока от бял лук, обикновен кромид и "неплачлив" лук, както и от чесън. След това изучили влиянието на тези смеси върху склерозирането на съдовете.

Оказало се, че "неплачливият" лук намалявал процеса по склерозиране по-добре, отколкото другите видове и дори чесъна, като при това не губел своите противовъзпалителни свойства. Учените проверили резултатите върху живи организми, като използвали 40 гризача, разделени на четири групи.

Животните в три от групите приемали от напитките, приготвени от обикновен лук или чесън, а тези от контролната група приемали напитка от "неплачливия" лук.

В резултат учените успели да потвърдят своите изводи и да направят ново откритие – употребяващите техния лук мишки натрупали значително по-малко тегло от техните посестрими.

Водещи