2606 лица са се изследвали за една седмица за СПИН 09.08 | 11:00

Тази година новооткритите случаи на ХИВ/СПИН са 95, като 75% от тях са под 29 г

От Кремена Бедерева

2606 лица са се изследвали за една седмица в лятната АНТИСПИН кампания на здравното министерство. В кампанията са включени всички 17 мобилни кабинети, работещи по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България” на Радио "Фокус” директорът на програмата д-р Тонка Върлева. "Тази година кампанията е изключително активна и тя ще надмине предишните кампании. За една седмица само в град Варна бяха изследвани и консултирани 969 лица.

На практика мобилните кабинети са работили до полунощ, за да могат да консултират всички желаещи варненци и съответно гости на морския град. Други градове, в които кампанията протича много активно и успешно са Русе, където са изследвани 343 лица, Бургас – 279, Стара Загора - 245, Пловдив – 231.

Разбира се, и още много градове и съответно области се включиха в кампанията”, допълни д-р Тонка Върлева. Тя припомни, че кампанията ще продължи до края на август. Мобилни кабинети за безплатно изследване на ХИВ статуса са разположени в курорта Албена, в Кранево, по Южното Черноморие, във Видин, Враца, Плевен. В София мобилния кабинет работи всеки вторник и четвъртък в Борисовата градина, като заради горещото време кабинетът е отворен от 19:30 до 22:30 часа.

Тази година новооткритите случаи на ХИВ/СПИН са 95, като 75% от тях са под 29 години. Най-много нови случаи на ХИВ/СПИН са открити в София – 50, следвани от Пловдив –12, Пазарджик – 6, Варна – 5 и други.

Водещи

Най-четени