Броят на двойките царски орли в България достигна рекордните 32 11.03 | 10:27

БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на световно застрашения вид царски орел

От iNews.bg

Нови три двойки от световно застрашения царски орел откри екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в началото на март в района на град Сливен. С тях броят на всички двойки в страната нарасна от 29 на 32, което е рекорд за последните 20 години. За сравнение, през 2000 г., когато започнаха активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда бе едва 7.

С тях популацията на вида в района на Сливен нарасна от пет на осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, който приютява десет двойки.

В периода 2013 – 2018 г. Електроразпределение Юг (част от EVN) и БДЗП реализираха LIFE проект "Живот за царския орел". В рамките на проекта, бяха обезопасени 2 340 електрически стълба със защитни изолации, 42 km въздушни електропроводи, които представляват 126 км проводници, бяха подменени с изцяло изолирани – т. нар. ПАС система. Положени  бяха 43 км подземни електрически кабели, които заменят близо 70 км опасни за птиците въздушни електропроводи.

До скоро основната заплаха за младите царски орли бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове. Тази заплаха беше премахната в повечето от най-важните за вида райони благодарение на LIFE проект "Живот за царския орел".

Новите двойки са открити от експерта на БДЗП в опазването на хищните птици – д-р Димитър Демерджиев и местния сътрудник на БДЗП Валентин Велев , като в края на миналогодишния размножителен сезон те са забелязали индикации за размножаването на нови двойки в района и при направената проверка в началото на този сезон предположенията се потвърдиха. 

Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.

Редовният мониторинг на гнездящите двойки царски орли в България е част от природозащитните дейности, които БДЗП извършва в рамките на LIFE проекта "Земя за царския орел", чиято основна цел е възстановяването и подобряването на ловните местообитания на световно застрашения вид.

Информация за проекта "Живот за царския орел" е налична на www.lifeforsafegrid.bg

Водещи

Най-четени