Възстановяват унищожени от болести гори 10.11 | 12:57

Първо ще се залесява около населени места, защитени зони и туристически пътеки

От iNews.bg

Увредените от болести и вредители гори с потенциална опасност от възникване на ерозия, както и площи, граничещи с язовири и водни басейни, използвани за водоснабдяване, ще бъдат възстановени приоритетно. Това стана ясно на провелото се в Изпълнителна агенция по горите работно съвещание във връзка с възстановяване на увредени гори от болести, вредители и природни въздействия.

"Изкуствените иглолистни гори са изиграли своята роля за създаването на горска обстановка и благодарение на тези залесявания преди 50-60 години ерозията е овладяна и обликът на много от районите е променен в положителна посока. Нашата задача е предвид направения експертен анализ на ситуацията да изготвим икономическа обосновка и да продължим с активната работа и залесителни дейности, свързани с преодоляване на проблема, свързан със съхненето на иглолистните култури", подчерта инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите.

Като приоритетни площи за залесяване са определени и увредените горски територии около населени места, в защитени територии и зони, около туристически обекти и маршрути. С предимство ще се използват местни и по-сухоустойчиви дървесни видове, като ще се предпочитат смесените култури. Няма да бъдат пренебрегнати иглолистните видове, като черен бор и кедър, които са доказали своите предимства и устойчивост, единодушни са експертите.

В голяма част от засегнатите насаждения се настанява местната растителност. Според потенциала за естествено възобновяване, ще бъдат определени площите, които ще бъдат оставени за естествено възобновяване и тези, които ще бъдат залесявани. Задача на лесовъдите е да вземат мерки за направляване на възобновителните процеси, а където е необходимо своевременно да се възстановяват засегнатите гори чрез залесяване с подходящи устойчиви видове.

Експертите дискутираха въпроси, свързани с осигуряването на качествен посевен и посадъчен материал като се обединиха около мнението, че дейността е свързана и с подобряване и модернизиране на състоянието на горските разсадници. На съвещанието присъстваха представители на научните среди от Лесотехническия университет, ръководството на ИАГ, експерти от Агенцията, директори и експерти по залесяването от регионални дирекции по горите, лесозащитните и семеконтролните станции в страната и държавните горски предприятия.

Водещи

Най-четени