Източват още гориво от „Vera Su“ 03.10 | 07:28

В събота министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи, че корабът потъва

От iNews

Тази сутрин с плавателен съд трябва да започне източване на още от горивото на кораба "Vera Su". Изчаква се по-добро време, за да се възстанови пренасянето на карбамида от кораба с платформа, снабдена с кран.

В събота министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи, че корабът потъва. Видимо от кадри на БГНЕС, корабът е на различно ниво спрямо това, на което беше преди седмица.

Има готовност за спешна евакуация на екипажа, но преместването на кораба зависи от метеорологичните условия, обявиха властите вчера. "Екипажът не иска да напусне кораба по команда на капитана, явно имат надежда, че нещата не са съвсем загубени", каза премиерът Стефан Янев пред БНТ.

По непотвърдена информация екипажът отказвал да се евакуира заради неизплатени заплати. Капитанът споделил, че не получават редовно храна и информация от "Морска администрация" не споделяли какво се прави, за да се спаси съда.

На кораба  има тонове азотен тор. Според служебния министър на околната среда Асен Личев той не можел да предизвика екологична катастрофа

Плавателният съд вече 14 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, изместил се е и приближил към брега.
 БГНЕС

Водещи

Най-четени