Кой е най-големият враг на чистия въздух? 30.08 | 17:50

Време е да се замислим как да спасим живота на планетата

От Цанка Донкова

Въздух, вода и храна – без тези три неща животи ни щеше да бъде немислим. Това е и причината, поради която трябва да сме по отговорни за съхранението на всяко едно от тях. Тук обаче е моментът да се запитаме какво може да направим, за да запазим въздухът и водата ни чисти.

Оказва се, че голяма част от боклуците по света се изгарят и в атмосферата остават вредни газове и частици. Това замърсяване не само е вредно за хората, но ускорява и глобалното затопляне, съобщава ЮПИ.

Учени от Американския национален център за атмосферни изследвания установиха, че 40 процента от боклуците в света се изгарят на открито, макар и това да е токсично. Това е много повече от официалната статистика. Практиката е широко разпространена в развиващите се страни.

За да изчислят количеството и вида на емисиите от горене на боклук, учените са разгледали официалните данни за обработване на боклук за всяка държава по света. След това са проучили моделите на човешкото потребление в държавите, където хората най-често се освобождават така от боклуците си, допълва БТА.

Резултатите показват, че една трета от замърсяването на атмосферата с фини прахови частици (с диаметър под 2,5 микрона) се дължи на горенето на боклук. Тези частици образуват смога и саждите. Заради тях в градове като Лос Анджелис, Пекин и Делхи е трудно да се тича в горещи и безветрени дни.

На горенето на боклук се дължат и 10 процента от емисиите на живак и 64 процента от освободените в атмосферата полициклични ароматни въглеводороди, които причиняват астма, белодробни заболявания, рак, инфаркти.

Водещи