НИМХ започва проект, което ще покаже какво замърсява въздуха на София 03.01 | 15:14

Има методи, чрез които еднозначно ще определим коя точно е причината, казва Христомир Брънзов

От iNews.bg

Служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) работят по проект, резултатите от който трябва да покажат коя е основната причина за замърсяването на въздуха в София - битовото отопление или транспортът. Това съобщи заместник-директорът на института Христомир Брънзов, цитиран от БНР.

Има методи, с помощта на които е възможно еднозначно да се определи кой от двата вида източници на замърсяване оказва по-голямо влияние върху въздуха в столицата, обясни Христомир Брънзов. Друг проект, по който работят в института, трябва да покаже каква част от замърсяването се дължи на външни за София влияния: "Защото има и такова замърсяване от пренос извън града. Какъв е процентът? Колебаят се оценките в момента между 10 и 50 процента, което е голяма разлика. С един такъв проект тази нееднозначност може да се стесни и тогава може да оценим какво е замърсяването от самия град и какво е замърсяването, което идва отвън".

Проектите са по инициатива на Столичната община с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Резултатите от тях се очаква да бъдат готови след година.

Водещи

Най-четени