Преживяхме най-горещият юли 16.08 | 10:30

Температурите миналия месец са били най-високите измервани някога

От iNews.bg

Температурите през юли тази година са били най-високите, регистрирани някога в световен мащаб. Това съобщи американската администрация за океански и атмосферни условия, цитирана от Франс прес, предаде БНР. Междувременно, сателитни данни показват, че полярният лед се е свил до рекордно ниски нива. 

Според учените, средната глобална температура за месеца е била с почти един градус по Целзий над средната за ХХ век от 15,8 градуса. 9 от 10-те най-горещи месеци юли са били след 2005-а, като последните пет години са и петте най-горещи, показват данните на Националната администрация за океански и атмосферни условия на САЩ. 

Откакто се води статистика от 1880-а година през 2019-а е регистриран най-горещият юли в Аляска и в Африка. Рекордите за най-високи температури бяха подобрени и в няколко държави в Европа. 

Имало е и някои региони с по-ниски от средните температури, сред които части от Скандинавието и Западна и Източна Русия, където температурите са били с най-малко градус и половина под средните.

Междувременно, нивото на арктическия лед е спаднал до исторически ниско ниво през юли - 1,9 милиона квадратни километра или с почти 20 процента под средното ниво. Тази констатация надмина предишното историческо дъно от юли 2012-а година.

Водещи

Най-четени