Със Северна Македония ще опазваме заедно околната среда и водите 11.04 | 13:42

За целта екоминистрите на двете държави подписаха споразумение за сътрудничество

От iNews.bg

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на околната среда и пространственото планиране на Република Северна Македония Садулла Дураки подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.

Министър Димов напомни, че още по време на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз присъединяването на Западните Балкани е посочено като приоритет на външната ни политика. "България е дала изцяло подкрепата си за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС и се надяваме, че още през юни тази година те ще стартират. Република Северна Македония ще мине по път, който България вече е извървяла в периода 1997-2007 година. Натрупахме много опит в ключови сфери, свързани с околната среда, и подписаното днес споразумение е в посока споделяне на опита ни – негативен и позитивен, в тези 10 години", подчерта министър Нено Димов. По думите му целта е да помогнем на Северна Македония да не допуска грешките, които ние сме допуснали, като в същото време извлече позитивите, които ние сме успели да постигнем. "В крайна сметка членството в ЕС не е самоцел. Целта е гражданите и на двете държави да живеят по-добре. Околната среда е ключов елемент от качеството на живот на всеки човек", допълни той.

Министър Садулла Дураки изрази благодарност за помощта, която получава. Той подчерта, че България и Северна Македония са приятелски държави. "Сигурен съм, че ще имаме подкрепата на Република България и ще се възползваме от вашия опит", каза министър Дураки.

Следващите стъпки в сътрудничеството между двете страни ще са на експертно ниво, за да се подготви Северна Македония за началото на преговорите си за присъединяване към ЕС.  Седмица след втория тур на президентските избори в Северна Македония, насрочен за 5 май, е предвидена среща, като поставените теми са в три конкретни области – опазване на водите, отпадъци и биологично разнообразие.  Опазването чистотата на въздуха – проблем и в двете държави, и приемането на рамково законодателство също ще бъдат в сферата на внимание. В края на май министър Димов ще се срещне с македонския си колега в Скопие.

Водещи

Най-четени