Онлайн игра дава прозрения за човешкото поведение 03.07 | 16:04

Изследване на поведението на стотици хиляди геймъри показало модели, които трудно могат да се засекат в реалния свят

От Георги Георгиев

Научен анализ на геймърите, взаимодействащи си през популярна онлайн игра, е предоставил интересни прозрения за социалната мобилност на хората и други видове човешко поведение, пише Phys.org.

Вито Латора, професор по приложна математика в Лондонския университет "Куин Мери", и негови колеги се заели с изучаване на поведението на играчите в Pardus – масивна мултиплейър игра с повече от 350 хил. играчи, "обитаващи" виртуална, футуристична вселена.

Играта е разделена на различни, подобни на държави, региони, в които играчите могат да си създават приятели, да водят войни, да търгуват помежду си и да произвеждат различни стоки. Повечето играчи имат свой местен регион, в който фокусират своите дейности, но също така могат да се придвижват и в съседни региони, разположени в близост.

Изследването, публикувано в сп. Scientific Reports, подчертава потенциала на онлайн игрите, направени от общества за анализ на човешкото поведение в големи мащаби. Новите дигитални технологии, позволяващи записите от мобилните телефони и базираните на местоположение социални мрежи, събират огромно по количество информация за дейностите на хората, но им липсва унифицираща теория за човешкото поведение.

Учените от "Куин Мери" анализирали информацията за движенията и социо-икономическото поведение на играчите в Pardus за период от 1000 дни. Оказало се, че повечето играчи предпочитали да се движат в даден регион вместо да прекосяват в други. Изследователите предполагат, че тяхното движението не е възпрепятствано само от физическите разстояния, но и от присъствието на социо-икономическите граници във вселената на играта.

Точният ред, в който играчите показвали склонност да посещават определени региони, също се оказал важен. Учените предполагат, че тук роля имат и ефектите на дългосрочната памет. Тези два механизма предполагат, че и пространствените и времевите ограничения са важни за разбирането на правилата, които ръководят човешката мобилност.

Най-четени