Универсален антивирусен препарат 11.08 | 15:16

Лекарството се справя както с обикновената настинка, така и страшни зарази като Ебола

От Георги Георгиев

Повечето бактериални инфекции могат успешно да бъдат третирани с изпитани от десетилетия антибиотици като пеницилина. Тези лекарства обаче са безполезни срещу вирусни инфекции – както към обикновената настинка, така и срещу смъртоносни вируси като Еболата.

Екип от лабораторията Линкълн е създал нова препарат, който може да трансформира разбиранията ни за начина на справяне с вирусите. Лекарството открива клетките, които са заразени, от какъвто и да е тип вирус, и ги убива с цел спиране на разпространението на инфекцията в организма, обяснява medicalxpress.com.

Към момента вирусолозите са тествали лекарството срещу 15 вируса. Оказало се, че то е ефективно срещу всички тях. В това число влизали вируси, предизвикващи обикновена настинка (инфлуенца), H1N1 (свински грип), стомашен вирус, вирусът на полиемиелита (детски паралич), както и на тропическа треска и други видове хеморагични трески (като споменатата Ебола).

Лекарството работи чрез таргетиране на РНК молекули, произведени само в клетки, които са били превзети от вируси. На теория тя би трябвало да действа ефективно срещу всички възможни видове вируси и техните щамове, включително тези, които ще се появят в бъдеще, казва Тод Райдър, основател на проекта на лабораторията Линкълн.

Вдъхновението на Райдър за новия терапевтичен препарат DRACO (Double-stranded RNA Activated Caspase Oligomerizers), дошло от естествените механизми за защита на клетките срещу произведената в тях вирусна РНК.

Лекарството прониква в заразената клетка и щом открие вирусната РНК, то се прикрепя към нея и подава команда към клетката да се самоунищожи.

За да може да проникне през клетъчната мембрана, DRACO съдържа "етикет за доставка", направен от естествени протеини. Така лекарството може да влезе във всяка клетка на организма.

Когато DRACO бил приложен върху мишки, заразени с H1N1, животните били излекувани напълно от инфекцията. Тестовете показали, че самото лекарство не е токсично за мишките.

Райдър се надява в бъдеще новия препарат да получи лиценз за изпитания върху по-големи животни и дори върху хора.

Най-четени