Габрово става град на занаятите и изкуствата на ЮНЕСКО 01.11 | 15:40

Градът стана вторият след София с толкова висока оценка от организацията

От iNews.bg

Габрово е избран от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. 64 нови града от 44 държави са определени да влязат в мрежата от генералния директор на организацията Ирина Бокова. Решението бе обявено официално вчера по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на ЮНЕСКО, която се провежда от 30 октомври до 14 ноември във френската столица Париж. Ден преди това новината бе съобщена от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов след срещата му с Ирина Бокова.

Габрово става вторият български град след София, чийто културен потенциал е оценен много високо от световната организация. През 2014 г. столицата ни бе удостоена с престижната титла "Град на киното". В средата на юни месец тази година Габрово влезе в надпреварата за включване в мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, залагайки на три свои предимства – град на занаятите и индустрията, столица на хумора и сатирата, град, който съхранява и популяризира народния и местния фолклор.

Габрово има Стратегия за развитие на културата до 2024 г., член е на международната мрежа за култура "Програма 21", ежегодно чрез общинската програма "Култура" се финансират качествени културни продукти, градът е домакин на мащабни събития с местно, национално и международно значение. Кандидатурата бе подготвена под ръководството на Община Габрово с активното участие на Етнографския музей на открито "Етър", Дома на хумора и сатирата, Регионалното сдружение на общините "Централна Стара планина", Сдружение "Фабриката" и габровските читалища. Габрово получи подкрепа от Националната занаятчийска камара, Съюза на българските музикални и танцови дейци и от Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

В проекта е разписан 4-годишен план с инициативи от творческите области на мрежата – занаяти и фолклорни изкуства, дизайн, кино, гастрономия, медийни изкуства и музика. Планирано е участието на организации от публичния и частния сектор, професионални сдружения, образователни и културни институции, гражданското общество. Дейностите са насочени към постигане целите на мрежата чрез засилване ролята на културата и творчеството за устойчиво градско развитие.

Водещи

Най-четени