Да посетим софийските галерии и музеи 03.03 | 09:44

Вижте с какви уникални експонати се гордее България, входът е свободен

От Теодора Кокаланова

Музеите и галерите, управлявани от Столичната община, ще работят безплатно на националния празник.

По заповед на кмета на столицата Йорданка Фандъкова гражданите ще могат да посетят, без да си плащат за вход, музея под базиликата "Света София", Софийската градска художествена галерия, парк-музей "Врана" и Зоологическа градина. От Столична община призовават собствениците на национални и частни музеи, и галерии да се присъединят към инициативата, като отворят вратите си безплатно за гражданите и гостите на София, предаде в. "Монитор".

Символите на държавността  ще "оживеят" и в изложба на Националния военноисторически музей. За пета поредна година музеят спазва своята традиция и отваря врати за специален показ. Изложбата ще бъде отворена за посетители само днес. Знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, е единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство.  

Екземпляр от Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн "Шуми Марица", личните щандарти на българските владетели, както и български бойни знамена, носители на националната символика са само част от реликвите, до които посетителите ще могат да се докоснат.

Интересни факти и събития, свързани с уникалните експонати, ще запознаят публиката с истории за родолюбие, достойнство и чест, и ще я пренесат във времето на младата българска държава. Как творението на младата 14-годишна девойка Стиляна Параскевова се превръща в първообраз на националния трибагреник, какви спорове е имало около приемането на Търновската конституция, каква история пази първият български национален химн, са само някои от въпросите, чиито отговори ще даде Военноисторическия музей на Националния празник на България. 

Вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 ч. докато има желаещи да разгледат експозицията, допълва БТА.

Водещи

Най-четени