Изложба с дарени картини в Националната художествена галерия 30.01 | 11:32

Откриването е днес, а платната ще могат да бъдат разгледани до 21 февруари

От iNews.bg

В Националната художествена галерия тази вечер ще бъде представена изложбата "Дарения 2015 - 2018". Тя включва видово и стилово разнообразни творби. Изложбата е възможност публично да се обявят имената на дарителите през посочения период и да се изрази благодарност за проявената от тях щедрост към Националната художествена галерия, предаде БНР.

Дарителството в България има дълголетни традиции. Това благородно и родолюбиво дело е свързано и с формирането на националната художествена колекция още преди официалното създаване на Националната галерия като самостоятелна институция. Днес най-големият художествен музей в България притежава над 42 000 творби на християнското изкуство, живописта, скулптурата, графиката, декоративното и съвременното изкуство  от страната, Европа, Азия, Африка и Америка. Значителен брой от тях са дарения от български и чуждестранни институции и частни колекционери, от художници и техните наследници, от ценители. И голяма част от тези дарени произведения ще бъдат изложени за посетители. За тях разказва кураторът Боряна Вълчанова.

През последните години музейният фонд се попълва епизодично със сравнително малко на брой откупки, но само за периода от 2015 до 2018 г. се обогатява с над 360 дарени произведения, приети след тяхната идентификация и оценени от експертите в галерията като притежаващи високи художествени качества. Едно от най-големите дарения, които служителите в Галерията помнят бе направено през миналата година от завещанието на живялата в Австралия българка Маргарита Занеф.

Предстои да бъдат закупени произведения, с които да се попълни колекцията според професионалните критерии на музейните специалисти.

Изложбата, която се открива днес, може да бъде посетена до 21 февруари.

Водещи

Най-четени