Представят албума "Една като никоя. София в старите пощенски картички и снимки" 21.11 | 09:25

Събитието ще се състои довечера в Софийската градка художествена галерия

От iNews.bg

Тази вечер в 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се състои представянето на албума "Една като никоя. София в старите пощенски картички и снимки". Изданието е финансирано по Програма "Култура" на Столична община през 2018 година.

"Една като никоя . София в старите пощенски картички и снимки" е албум с висока художествена стойност и модерен графичен дизайн. Албумът е двуезичен (на български и английски език) и съдържа близо 700 стари пощенски картички и оригинални снимки от София, колекционирани и изследвани от Христо Алексиев в продължение на 45 години. Значителна част от тях са с голяма колекционерска стойност и се публикуват за първи път. Авторският предговор на изданието проследява историята на българската пощенска картичка. Текстовете към изображенията в албума съдържат богата информация за историята на София, архитектурата, културата и бита на софиянци в периода 1879 – 1920 година. Прекрачвайки прага на годините, албумът е своеобразна "археология" на София, пренесла европейското самочувствие на столичани до днес.

Христо Алексиев е художник в областта на плаката, илюстрацията, портрета, портретната карикатура, оформлението на книгата, логото, пощенската марка и цялостния графичен дизайн. Страстен колекционер на стари пощенски картички и снимки.  Роден през 1950 година в София. Завършил Художествената гимназия в София и Академията за изящно и приложно изкуство "Граф Строганов” в Москва, Русия, като магистър по изкуствата. Член на Съюза на българските художници от 1978 г. и на Асоциацията на австрийските художници от 2000 г. Носител на Първа награда за плакат на 8-то Биенале за приложна графика – Вилнюс, Литва, 1971; Трета награда за плакат – Бърно, Чехословакия, 1979; Втора награда от Калифорнийския Музей за наука и индустрия и Трета награда за филмов плакат на конкурса, организиран от списание Holywood Reporter – Калифорния, САЩ, 1981.  Има много награди за плакат, театрален плакат и графичен дизайн от българските изложби на приложна графика.  Правил самостоятелни изложби в София, Люксембург, Прага, Братислава, Виена, Залцбург и Алжир.  Негови произведения са притежание на галерии и частни колекции в България, САЩ, Австрия, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Финландия, Естония, Полша. Работил като плакатист на ВИТИЗ (НАТФИЗ), Малък градски театър "Зад канала”, Театъра на армията, Сатиричния театър и други.  От 1993 г. живее и работи в Австрия като художник на свободна практика. Сътрудничи като илюстратор и графичен дизайнер на австрийските списания WIENER, H.O.M.E., WIEN Live, WOMAN.

Водещи

Най-четени