50 художници на протест пред община Пловдив 03.09 | 15:09

Повод за протеста е управлението на новопостроената изложбена площ на улица „Гладстон"

От iNews.bg

50 художници протестираха пред Община Пловдив час преди откриването на новата галерия на улица "Гладстон". Повод за протеста е управлението на новопостроената изложбена площ. Пространството бе издигнато от местната власт на мястото на старата галерия на Дружеството на пловдивските художници. За днес е предвидено откриване на първата изложба в новото пространство.

След протеста пред общината художниците се оправиха към галерията за артистичен хепънинг пред откриващата се в 18:00 часа изложба.

От ДПХ настояват изложбеното пространство да им бъде предадено за управление – като наследство и продължител на старата изложбена площ там. Те се позовават на подписан през 80-те години меморандум между организацията и местната власт. Общинската администрация обаче предаде управлението на сградата към момента на Градска художествена галерия – Пловдив.

Художниците протестираха с бели платна. Освен тях бяха подготвили и надпис на отделно напечатани букви "Залата е наша". На мълчаливия протест пред общината бяха творците Иван Шишков, Ангел Гешев, Георги Сопаджиев, Вихра Григорова и други.

Водещи