Кан се прекланя пред великия Ален Делон 23.05 | 17:47

Звездата на френското кино е почетен гост на фестивала

От Мартина Панайотова

"В живота си не съм играл само Христос! А сега е малко късно!", заяви иконата на френското кино Ален Делон в интервю пред в. Figaro малко преди да бъде тържествено почетен на кинофестивала в Кан в събота.

В продължение на десет години звездата умишлено избягваше фестивалните прояви, тъй като не бе получавал отличия на престижния кинофорум. Той не беше и сред поканените, както и колегата му Жан Пол Белмондо, на тържествата по повод 50-годишнината на феста.

"Сдобряването" стана едва през 2007 година, когато Делон гостува на 60-ото му издание.

"Само глупаците не променят мнението си", коментира тогава Делон, цитиран от БТА.

"Отивам в Кан само ако имам определена работа там, каквато е представяне на филм в конкурсната програма, коментира актьорът. Иначе останалите прояви не ме интересуват."

В събота Ален Делон ще бъде почетният гост, който ще представи реставрираната версия на филма на режисьора Рене Клеман "Под яркото слънце". Лентата се превърна в отправна точка в екранната кариера на звездата на френското кино, който участва във филма заедно с Морис Роне и Мари Лафоре.

Що се отнася до разразилата се полемика за големите хонорари на френските актьори, Делон бе категоричен: "Не ми казвайте, че вземаме големи пари за ролите си. Вижте какви суми получават футболистите и тогава пак ще си говорим!"

Относно историите, свързани с Жерар Депардийо, Делон е на мнение, че колегата му сигурно има своите основания, за да избегне данъчната тежест във Франция.

"Мнозина биха искали да постъпят по същия начин, други заминаха за Англия. Това, което не ми хареса, бе, че Путин му връчи новия паспорт. Това е вече друго нещо и е обида за нашия президент!"



Водещи

Най-четени