Николай Банев проплака от ареста, мъчели го зверски алергии 26.03 | 11:30

Нямало и кой да му донесе дезинфектант, тъй като от февруари не му разрешавали свиждане с близки и приятели. Състав на съда с председател Красимир Комсалов обаче отказал да го пусне с мотива, че има опасност на свобода да се укрие или да въздейства на свидетели

От iNews.bg

Николай Банев е поискал отново да бъде освободен от ареста, след като беше обявено извънредното положение заради коронавируса в България. 

Адвокатите поискали домашен арест за олигарха, който е зад решетките от 1 г. и 4 месеца по дело за укриване на данъци и пране на пари. Подсъдими с него са съпругата му Евгения, която е на свобода с мярка подписка заради здравословни проблеми, както и майка му Мария. Банев се е оплакал пред Спецсъда, че страда от зверски алергии, имал и непоносимост към глутен. Нямало и кой да му донесе дезинфектант, тъй като от февруари не му разрешавали свиждане с близки и приятели. Състав на съда с председател Красимир Комсалов обаче отказал да го пусне с мотива, че има опасност на свобода да се укрие или да въздейства на свидетели.

Защитата ще обжалва пред Апелативния спецсъд, който трябва да се произнесе на закрито заседание. Според адвокат на Банев отказът за освобождаване е постановен от незаконен състав, тъй като един от съдебните заседатели отсъствал и бил заменен с друг, който не е резервен. По закон съдебният състав трябва да е неизменен от началото докрай.

Припомняме, че Баневи първоначално бяха задържани в Ница, а след екстрадирането им в София ги прибраха в ареста на "Г. М. Димитров". Преди началото на процеса срещу тях Банев бе преместен в Софийския затвор. Досега той е сменил поне 3 килии. Неведнъж подсъдимият бизнесмен се е оплаквал публично от условията на живот в открити писма, които публикуваше във фейсбук чрез нелегално внесен в килията му телефон. Делото за пране на пари, по което той, жена му Евгения и майка му Мария са привлечени като обвиняеми, е отложено за 29 април заради епидемията от коронавирус в страната, пише още "Ретро".

Водещи

Най-четени