60 станаха заразените с коронавирус в завода в Смолян 29.06 | 19:52

Тестваните служители на фабриката са 350

От iNews.bg

60 са положителните проби за коронавирусна инфекция сред служители на завода за автомобилни части в Смолян - при 350 изследвани, съобщава БНР.

През изминалата седмица са установени общо 39 случая за Смолянска област, а от началото на месец юни са 176.

Областният управител Недялко Славов каза:

"Още от началото на извънредното положение те стават 219. Ако отнесем случаите към общия брой на населението, сме на второ място след Видин, където има един на 385 души. Смолян е един на 472".

Около 15,5% от половината изследвани в завода за автомобилни части са с положителен резултат:

"Към момента е неофициално. Ние затова се въздържаме, защото те в крайна сметка трябва да влезат в информационната система. Предполагам, че част от пробите ще искат да бъдат потвърдени в Националната лаборатория. За 375 проби, половината персонал, около 60 излизат положителни в лабораторията, която работодателят е наел. Това е, което знаем към момента".

През миналата седмица 7 души са дали положителни резултати, след което е започнало масовото тестване, обясни д-р Мими Кубатева - директор на Регионалната здравна инспекция.

Предстои да се проучат контактните лица. Към момента е проведена пълна дезинфекция на предприятието и на автобусите, които превозват работниците. С предписание на РЗИ са спрени няколко поточни линии. Дадени са указания за засилени противоепидемични мерки.

От утре заводът за автомобилни части в Смолян ще възстанови производството си с половината от капацитета си.

Водещи

Най-четени