Все повече бащи се грижат за домакинството и децата 25.10 | 09:58

Жените се превръщат в тези, които се грижат за семейната издръжка

От Елена Кирилова

Сега има десет пъти повече бащи домошари в сравнение с преди десетина години, разкри ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Според изследването 1,4 млн. мъже (един на седем семейства), се занимава основно с гледането на децата. Това показва, че бащите са по-склонни да се откажат от отговорността да се грижат за прехраната на семейството си и да се отдадат на домашните задължения.

43% от татковците твърдят, че се чувстват късметлии, че имат възможността да си останат у дома и да гледат децата. 46 на сто отбелязват, че са решили да си останат вкъщи, за да могат да позволят на човека, който носи повече пари вкъщи, да продължи да работи.

За други въртенето на домакинството се оказва не особено приятна задача. Един на всеки пет мъже, които си стоят у дома, твърди, че новата му роля го кара да се чувства "по-малко мъжествен", докато около един на всеки осем татковци се оплаква, че гледането на децата е по-трудно от ходенето на работа.

Същият брой мъже изразяват желание да могат да печелят повече, така че да са тези, които ходят основно на работа.

Смяната на ролите на мъжете и жените се дължи на факта, че днес дамите под 30 години печелят повече от мъжете. И докато жените вече могат да изкарват прехраната на семейството си, една трета от майките се чувстват виновни, когато излизат за работа и се налага да оставят децата си.

Една на всеки пет майки се оплаква, че й се налага да работи на две места, за да може да носи достатъчно пари у дома, а една на всеки десет обяснява, че разпределението на домашните задължения често е причина за раздори в семейството.

Изследването е направено от застрахователната компания Aviva, като за целта са анкетирани общо 2000 семейства с деца.

Водещи

Най-четени