Дания въвежда първия данък мазнини 03.10 | 11:27

Консумацията на шоколад, кексове и масло става отблъскващо солена

От Олга Андреева

Дания стана първата държава в света, която налага данък мазнини, съобщи AFP.

Новината ужаси датчани и цяла седмица те се презапасяваха с продуктите, които предстои да бъдат обложени с новия данък – масло, маргарин, месо, мляко, пица, кексове, така че преди въвеждането на данъка рафтовете в супермаркетите бяха опразнени.

Всъщност идеята на данъка е точно обратната – да намали консумацията на продуктите със съдържание на наситени мазнини, които са широко консумирани в страната, а последиците от тях върху здравето са отрицателни.

Според новия данък към продукт със съдържание на наситени мазнини ще се добавят 16 крони (2,15 евро) за килограм.

Представители на пазара коментират, че мярката, която ужаси населението, може и да се окаже с кратък живот, тъй като е възможно да води до засягане на конкурентоспособността на местните производители.

Причината е, че на тях ще им се налага да плащат такса върху всички използвани наситени мазнини, включително например за мазнината, в която крайният продукт е пържен, докато същите вносни стоки ще се облагат с данък само върху реалното съдържание на въпросните мазнини в продукта.

Това, разбира се, ще се отрази в цената на стоката и ще се окаже, че всички вредни вносни стоки са по-евтини от местните. 

Водещи

Най-четени