Знаете ли кога ще оплешивеете? 04.08 | 16:48

Онлайн калкулатор изчислява кога ще се случи това

От Елена Кирилова

В интернет пространството се появи калкулатор, който показва на мъжете кога точно ще оплешивеят, съобщава Sky News.

Калкулаторът е дело на д-р Адолф Клен, специалист по косопада, който работил по проекта заедно с изследователския институт Alpecin в Германия.

Устройството задава на потребителя серия от въпроси и на базата на дадените отговори предсказва вероятността от оплешивяване и приблизителната възраст, на която може да се случи това.

Достатъчно смелите могат да качат своя снимка и да видят как биха изглеждали без коса. Оплешивяването засяга предимно мъже, но и някои жени, от всички възрастови групи.

"Това не е заболяване, за да има лечение", обяснява говорителят на Alpecin Рик Гътридж. "Но това, което можете да направите, е да третирате състоянието си с лекарства, за да имате повече коса".

Учените са установили, че тестостеронът има отрицателен ефект върху загубата на коса, тъй като кара фоликулите на космите да умират по-рано. Така че колкото повече тестостерон има човек, толкова по-бързо може да опада косата му.

Компанията твърди, че е открила, че кофеинът помага за балансиране ефектите на тестостерона, но предупреждава, че количеството, необходимо за стимулиране растежа на фоликула, е толкова голямо, че би било токсично за организма.

Докато 80% от плешивостта се дължи на наследствени фактори, това, което трябва да бъде взето под внимание, е, че стресът също допринася за косопада. За да запазите по-дълго косата си, трябва да спрете да носите шапка, твърдят специалистите.

Водещи