Любимите храни на различните поколения 06.10 | 10:10

Хранителните им навици също не са еднакви

От Беатрис Николoва

Безспорно е, че с течение на годините вкусовите предпочитания и навици на поколенията се променят. С това се мени и модата в храненето, и качеството на храните и здравето на хората. По тази причина международна компания за поръчки на храна проследи как се променят хранителните навици на различните поколения и какви храни са били консумирани.

Преди 100 години, хората са приемали екологично чисти продукти, в повечето случай произведени от тях, като основно са наблягали на месо, млечни продукти и зеленчуци. На масата се слагало само това, което семейството само е произвеждало. В повечето случай жената в къщата е била домакиня и изцяло се е заемала с готвенето. Проучване показва, че в далечното минало, семейството много по-често е закусвало, обядвало и вечеряло заедно, отколкото в наши дни. Други, любопитни факти са, че нашите прабаби и дядовци, не познават вегетарианството и никога не са пропускали закуска. За това поколение, първото хранене за деня е било най-важно.

През годините животът става все по-динамичен и труден. Големите градове се развиват много бързо и все повече хора, предпочитат модерния живот, пред земеделския. Отварят се все повече ресторанти и места за бързо хранене, а многобройните асортименти в магазините ни заливат от всеки ъгъл. Забързаният начин на живот и еманципацията при жените, дава отражение и при времето, което слабият пол отделя за приготвяне на храна. Според проучване, през 50-60-те години на 20-ти, максимума за стоене над печката става 2 часа. Храненията намалят до две на ден като масово се пропускат закуската и обяда. Най-предпочитаните храни са полуфабрикатите и тези, които не изискват много време за приготвяне, а обединяването на семейството е по-скоро около телевизора, отколкото около масата, смятат от foodpanda.

През 90-те години полуфабрикатите, заемат основно място на трапезата. При над 70% от анкетираните, закуската се пропуска и първото им хранене е на обяд, на крак. Предпочитаната храна са пиците и бургерите. Увеличава се посещаемостта на ресторантите и поръчките на готова храна за вкъщи. Членовете на семейството се хранят отделно, който каквото намери в хладилника, а времетраенето за готвене спада до 40-мин. През тези години затлъстяването достига до епидемични нива. Все по-рядко се консумират плодове и зеленчуци, а качеството на храните е занижено. Количеството поглъщана храна на ден е по-малко, отколкото през изминалите десетилетия, но калоричността и вредните елементи в храните двойно по-големи. Бързото нарастване на хранително-вкусовата промишленост показват своето влияние върху здравето ни.

Това е причината в последните години все по-усилено да се говори за така наречената култура на хранене. Започнахме да обръщаме внимание на здравето си и какво слагаме в устата си. Днес, купуваме много повече плодове, зеленчуци и риба, отколкото преди 20-30 години. Набляга се предимно на протеини и по-малко въглехидрати. В менюто си включваме полезни храни като семена, ядки и полезни заместители на вредните елементи.

1405317Започнахме да се интересуваме от качеството на хранителните продукти и да следим състава им. Вече се интересуваме от качеството на храната, независимо колко по-скъпо би ни излязло и се вглеждаме внимателно в етикетите на храните. Хората предпочитат да платят повече за прясна и здравословна храна. Друг интересен факт е, че консумацията на захар е спаднала двойно за последните 5 години. Отвориха се множество заведения за здравословно хранене, магазини и ферми за био-продукти, което води до вероятно подобряване и на здравето на човек. Здравословният начин на мислене се превръща в мода. Храненията се увеличават до 4-5 на ден, а часовият диапазон, в който поемаме храна е 7:30- 19:30. За сравнение, при предните поколения, последното хранене за деня е било между 20:30- 22:00.

За щастие младите хора, дори в България, започнаха да изграждат една правилна култура на хранене и мислене, които включват повече пресни храни, повече спорт и по-малко стрес.

Водещи

Най-четени