Храни, които ни охлаждат в жегите 04.07 | 12:10

Всички знаят за сладоледа, но има и по-добри предложения от Германия

От iNews.bg

Как да заредим тялото с енергия, без да го прегряваме? Само със сладолед очевидно не става. Казват, че когато е горещо, човек няма апетит. Дали е вярно - не знаем, но е сигурно, че на никого не му е приятно в най-жарките дни да стои над кипяща тенджера край печката.

За щастие, варианти на студена или хладка кухня има навсякъде по света. Менюто не се ограничава със студен таратор или борш. В интерес на истината ще отбележим, че експертите по правилно хранене се обявяват против много студените или само хладките ястия: те не влияят на организма по най-добрия начин.

Още през ранното Средновековие знаменитата монахиня-просветителка Хилдегард Бинген призовавала към разумно редуване на топло и студено, за да се поддържа естественото равновесие на организма.

В немската кухня има редица специални ястия, подходящи за горещи дни като във всеки регион има специфики. Общото за цяла Германия е, че навсякъде обичат зелена салата. Приготвят я от всякакви съставки: маруля, кресон, листа от млад спанак и тръпчиво пикантна рукола. Салатата се подправя не с майонеза, а с по-леки подправки, най-вече с оцет, растително масло и йогурт. Маслото може да е: зехтин, от рапица, фъстъчено, от ленено, сусамово или тиквено семе. Разнообразен е и оцетът: червен винен, ароматизиран с билки или горски плодове, балсамов.

Особено внимание в горещите дни заслужава киселомлечният вариант на заливка за салата, съветва диетоложката Зилке Рестмайер от Германското дружество по здравословно хранене. Кисело мляко, суроватка, мляко с малко горчица за пикантност, освежават и влияят благотворно на общия тонус, подчертава тя. Важното е да не се икономисва от соса.

В южна Германия консумират салати като вид гъста супа, подправена със ситно нарязан магданоз, див лук и маточина. Салатата се сервира с тънко нарязан пушен колбас или шунка. В северните райони вместо наденица пък предпочитат риба: пушена, маринована, осолена или пържена, важното е да е студена.

Според жителите на северните крайбрежни райони, на рибата най-много подхождат салати от картофи и цвекло. Вареното цвекло се нарязва на филийки, връща се в бульона, а той се подправя с оцет, мед и ситно нарязан пресен копър. Тази супа-салата се яде с лъжица.

Студените супи, както и изварата и сиренето във всичките им разновидности, са любими летни блюда в традиционната немска кухня. Популярната в Германия извара Frischkäse или Topfen в Бавария може да се използва в натурален вид, да се прибавя към салати, да се овкуси с билки. Маже се на филийка черен хляб или се превръща в десерт като се обърка с плодове, кисело мляко или сладка сметана и лъжица минерална вода (за придаване на "въздушност”).

Изварата, най-често с йогурт, се добавя към студени супи, които се превръщат в пюре. Например, в кремсупа от пресни краставици и няколко листенца мента. Или супа от домати, предварително задушени с чесън, лук и босилек. Преди сервиране супата трябва да стои няколко часа в хладилник. Може към супата да се прибави напоен с бира стар хляб, претрит през сито.

Има още един вариант на лятно ястие – супа от леща. Най-добре е да се приготви от червена или жълта леща. Лещата трябва първо да се свари, да се прецеди, а след това да се претрие с пресни краставици, на които е махната сърцевината, с чесън и люта чушка, които са предварително изпържени и охладени. Накрая се гарнира с нарязан магданоз. Така зареждането на организма с енергия е гарантирано, без да има опасност от прегряване.

И за десерт - торта Шварцвалд. Германците са известни любители на сладкия финал преди да станат от масата дори и в най-знойния ден. И тук на помощ идват плодовите варианти на изварно-млечни смеси. Най-разпространен е с горски плодове, с ароматни ягоди. А ако се прибавят малко корнфлейкс и ядки, тогава обедът, а защо не закуската или вечерята, може да започне направо с десерта.

 

За онези, които са се нахранили със салата и супа, има традиционна следобедна напитка: студено кафе с "киршвасер” (Kirschwasser) – знаменитата вишновка от Шварцвалд.


Водещи

Най-четени