Човечеството затъпява 13.11 | 12:41

Хората губят от интелекта си, защото вече не се борят за оцеляването си, установиха учени

От Мартина Панайотова

Хората губят от интелекта си,защото вече не се борят за оцеляването си, установиха учени от Станфордския университет, цитирани от БТА.

Според ръководителя на изследването д-р Джерард Крабтрий, нашият ум и нашето поведение изискват оптималното функциониране на голям брой гени, които трябва да са подложени на активен еволюционен натиск, за да се запазят. Но се оказва, че в наши дни ние губим от нашия интелект и от нашите емоционални способности, тъй като връзката на гените с мозъка ни е подложена на мутации.

Това е и причината съвременният начин на живот отслабва този натиск и ние вече не се нуждаем от толкова голям интелект, за да оцелеем. Казано на по-прост език, понастоящем човекът живее доста по-спокойно, а умствените му усилия са сведени до минимум, заради използването на високите технологии, което кара умът му да вегетира.

Трябва ли да се притесняваме от евентуалното "затъпяване" на човечеството? Според станфордския екип докато намаляването на интелектуалния ни капацитет стане истински проблем, човечеството ще намери някакво решение, като ще направи естествения подбор ненужен.

Развитието на интелектуалните ни умения и на оптимизацията на хиляди гени, свързани с интелекта, явно са се е случили от времето на не-вербалните, разпокъсани групи от хора, преди нашите предци да възникнат в Африка.

В тези условия умът е бил ключов фактор за оцеляването. Тогава е възникнал огромен селективен натиск върху гените за интелектуалното развитие на човека, което е довело да рязък скок в умствените му способности.

С развитието на земеделието и на градоустройството се стигнало до отслабването на значението на интелектуалната селекция. В тази фаза се появили мутации, водещи до умствени недъзи, които и до ден днешен се проявяват.

Според д-р Крабтрий през последните 3000 години, или от 120 генерации насам, човечеството е поддържало три или четири мутации, които са вредни за нашето интелектуално и емоционално състояние.

Учените предполагат, че комбинацията от по-малко селективен натиск и големия брой лесно уязвими гени еродира нашите умствени и емоционални способности. Но тази загуба е много бавна и човечеството ще бъде способно още в близко бъдеще да се справи с този проблем.



Водещи

Най-четени