Разкриха нови факти за Плутон 17.08 | 17:13

Изглежда планетата джудже расте и променя формата си

От Мариета Цветкова

Последните снимки на НАСА показват, че малката планета Плутон все още се развива. Изображенията предполагат изменения на повърхността, а именно тя е покрита от азот. Малката маса на планетата позволява на азота да се отделя в космоса ежечасно.

Новият проект на НАСА "Нови хоризонти", който осигури новите снимки на Плутон, продължава историческото си пътуване, радвайки феновете на космическите тела по целия свят. От НАСА потвърдиха, че снимките са първите показващи близък план на огромна повърхност без кратери, на повече от 100 милиона години. Напълно замръзналата повърхност на планетата продължава да се формира от геологични процеси, коментираха от космическата агенция.

Джеф Мур, ръководител на новия проект на агенцията, потвърди, че повърхността на Плутон не може да бъде лесно определена.

Анализирайки цялата събрана информация през последното десетилетие, дългото пътуване е било обсипано с поредица от изненади. Очакванията на учените били, че планетата а джудже ще бъде стара и сенчеста, но повърхността изненадала всички със заледената си повърхнина, широки равнини и неравни терени.

Алън Стърн, главен изследовател за космическата сила, не скри своята изненада от факта, че Плутон всъщност не е старо формирана планета.

Плуто дори има гигантски върхове, наречени "Норгееви планини", те са кръстени на един от първите експедитори покорили Еверест - Тенцинг Норгей.

1552636

Огромните ледени планини на Плутон показват, че той е планета джудже, която най-вероятно има интергалактически Наполеонов комплекс. Това означава, че на планетата има вода, но до момента учените не са успели да го докажат.

Острата вертикална топография индикира,че каменистият слой, който формира тези планини трябва да се състои от H2O, констатира Стърн. Главният изследовател вярва, че на планетата има голямо количество водни залежи.

Водещи