Облажете се за последно 14.11 | 09:16

От утре започват коледните пости

От Мая Александрова

Днес е Коледни заговезни или известен още като Заговелки. Това е денят, който предшества коледните пости. Той се смята и за последния ден, в който може да се блажи, да се яде месо, яйца, млечни продукти.

Българската традиция повелява тази вечер на трапезата да се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.

Лъжицата, с която домакинята сипва от блажното ядене, се скрива и не се пипа чак до Коледа.

От утре започва 40-дневният Рождественски пост, или коледните пости.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост, без сряда и петък, се разрешава риба.

Безгръбначни животни като охлюви, миди, октоподи и др. също се приемат за постни храни.

На Никулден се разрешават риба и вино.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене.

Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично, което е на 21 ноември, и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден (6 януари).

На днешния 14 ноември църквата почита и св. апостол Филип – един от дванадесетте апостоли.

Водещи

Най-четени