Новите министри започнаха кадрови рокади 12.05 | 20:00

Бивши депутати на БСП влизат във втория ешелон на властта

От iNews

Попълването на втория ешелон на изпълнителната власт започна. Вече са известни първите зам.-министри, които ще влязат в екипите на новите министри. Назначения обаче все още няма.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще има трима заместници, които комбинират богат опит в системата и в политиката. От тях най-близо до пандемията е д-р Тома Томов, който е началник на COVID отделението в "Александровска", инфекционист, асистент в катедра по инфекциозни болести към МУ-София, пише "Сега".

Общото между другите двама заместници е, че и двамата са колеги на Кацаров от 38-ото Народно събрание, където бяха депутати от ОДС. Д-р Александър Златанов ще бъде ценен с опита си като директор на две регионални здравни инспекции - в София-област и в Перник, както и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Д-р Димитър Петров пък беше и управител, и подуправител на НЗОК, откъдето почти неизменно си тръгва заради несъгласие с водената от министерството политика.

Кацаров обяви своя избор на страницата на Центъра за защита на правата в здравеопазването, чийто шеф е до влизането си в МЗ, тъй като сайтът на министерството все още е на вълна стария министър проф. Костадин Ангелов.

На сайта на социалното министерство също се появи нов състав на политическия кабинет на министър Гълъб Донев. В него има едно име от стария екип - Лазар Лазаров, който рядко се разделя с този пост независимо кой е министър. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска. Надя Клисурска е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Беше депутат от БСП и в това си качество неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция "Двустранни отношения” в министерството.

Бойко Рашков започна с кадровите промени само часове след влизането си в сградата на ул. Шести септември". С негова заповед бе освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Според официалната версия той си отива по закона за държавния служител, поради придобито право на пенсия. Фигурата на административния секретар на МВР бе въведена преди няколко години, при поредни големи промени в Закона за МВР. Оттогава този пост се заема от Славчев, който работеше и в БОРКОР, а в периода 2009-2013 г. беше началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени