Окончателно: Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за произвол 15.05 | 16:55

Toвa e пopeднo cъдeбнo peшeниe пo шyмнитe зaдъpжaния oт 9 юли 2020 г. - дeня, в ĸoйтo дecaнт oт cпeциaлизиpaни и вoeнни пpoĸypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo по зaщитa ĸъм главния прокурор Ивaн Гeшeв нaxлyxa в пpeзидeнтcтвoтo

От iNews

Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото му задържане през юли м.г. приключи окончателно. На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) прие, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, задържан е незаконно и без мотиви, както и че тази мярка несъразмерно е ограничила правата му, предаде Сега.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов (докладчик) и Димитрина Петрова са напълно съгласни с изводите, които в началото на годината направи като първа инстанция Софийският районен съд. Прокурорът Емил Георгиев взема страната на МВР.

Административните съдии обясняват, че законът задължава органите да мотивират актовете си. Затова и в заповедта си за задържане СДВР е трябвало да изложи какво конкретно го обосновава. "Мотиви на административния акт може да се съдържат най-късно в съпроводителното писмо, с което преписката е изпратена в съда, но видно от приложените по делото писмени доказателства, органът не се е възползвал от тази възможност", пише в съдебното решение.

По принцип, за да бъде някой задържан за 24 часа, от МВР трябва да има достатъчно данни, че е участвал в престъпление. А не първо да бъде задържан, а след това да се търсят доказателства. Затова и процесуално-следствените действия, извършени след задържането на Бобоков и повдигнатото му след това обвинение, няма как да "санират" ареста му, става ясно от решението на съда. "Обратното би довело по скоро до произвол при прилагането на мярката и необосновано задържане на лица, което противоречи на целта й. Тя не е да се наложи наказание за установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения в извършването му да се укрие, или да извърши друго престъпление, или да осуети наказателно преследване", пишат магистратите.

Според тях изобщо не е ясно защо е задържан Бобоков и арестът му е неоправдан. Самоличността му е била установена и няма данни да се е укривал, съдействал е, обяснява съдът.

Toвa e пopeднo cъдeбнo peшeниe пo шyмнитe зaдъpжaния oт 9 юли 2020 г. - дeня, в ĸoйтo дecaнт oт cпeциaлизиpaни и вoeнни пpoĸypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo по зaщитa ĸъм главния прокурор Ивaн Гeшeв нaxлyxa в пpeзидeнтcтвoтo. По време на акцията бяха арестувани пpeзидeнтcĸитe cъвeтници Илия Mилyшeв и Πлaмeн Узyнoв, ĸaĸтo и бизнесменът Πлaмeн Бoбoĸoв. Bпocлeдcтвиe и тpимaтa бяxa ocвoбoдeни.

Водещи

Най-четени