Училище в Благоевград остана без първолаци 18.09 | 09:20

Всички деца в района са били записани неправомерно в други училища, твърди директорът

От Ани Романова

Едно от основните училища в Благоевград остава без първокласници, предаде кореспондент на Нова тв в града.

За училището се чу през лятото, след като ръководството му обяви чрез пост във Facebook, че няма да приема ромски деца. Сега обаче няма никакви паралелки.   

Според директора Василка Величкова първокласници в училището няма, защото всички деца в района са били записани неправомерно в други училища, които са далеч от квартала. На тяхно място в 9-о училище идват предимно деца от също толкова отдалечената ромска махала, а това се отразява на имиджа на училището.

"Закъсняхме да реагираме на неправилно разпределените ученици на територията на община Благоевград. Учениците от квартал "Ален Мак”, в който се намира училището, вече бяха записани абсолютно незаконно и неправомерно в други училища. Те бяха откраднати и ние реагирахме след това, след като завърши приема на първокласници”, коментира Василка Величкова, директор на ОУ "Пейо Яворово”.

Родителите в квартала признават, че предпочитат да записват децата си в по-отдалечени квартали, защото там учениците от ромски произход в класовете са далеч по-малко.

В момента голяма част от паралелките в 9-о училище са съставени изцяло от деца от ромски произход, според директора това застрашава училището от сегрегация, а впоследствие и от закриване.

"Надявам се и съм убедена, че това е единствената нулева година без първи клас, но това не ни притеснява и ние продължаваме работа като единственото училище в квартала. И се надявам да имаме добро бъдеще”, заяви Василка Величкова.

През тази година ръководството на 9-о училище в Благоевград ще работи по европейски програми с училища партньори със сходни проблеми от цяла Европа. 

Водещи

Най-четени