Ако го изберат: Зоран Заев ще приеме българските искания за езика на Северна Македония и по-широко тълкуване на историята 25.05 | 18:00

Същото би се отнасяло и за Гоце Делчев, който трябва да стане български герой с признавание от македонската държава

От iNews.bg

Темата за блокирането на европейската интеграция на Северна Македония не била резултат от моментна междусъседска препирня, а зад всичко това стояла мащабна операция на България за постигане на целите ѝ, като Договорът за добросъседство бил само началото, пише македонското издание "Вечер", като се позовава на неназовани дипломатически източници, предаде "Фокус".

"Въпреки че досега има открити изявления за отричане на македонския език и история от българското държавно ръководство, няма информация за протестна нота от македонските държавни институции, особено от македонското Министерство на външните работи. Това показва, че намерението е за тази тема да не се говори много, но нито Димитров, нито Спасовски отричат сериозността на заплахите от България, които се поставят по пътя към европейската интеграция" на Скопие, пише вестникът и добавя:

"Македонското държавно ръководство остана безмълвно на тези изявления и като не ги осъди, то им даде одобрение". Условията, според медията, са две и се съдържат в българския документ, изпратен до европейските институции. Става въпрос за отказ от македонския език, който София смята за форма на българския и отказ от историята и поточно от националните герои от края на XIX и началото на XX век.

"В същото време установяваме, че лидерът на СДСМ Зоран Заев активно участва в цялата тази игра, като е помолил Бойко Борисов да прояви търпение до провеждането на изборите в страната и е обещал след това да постигне споразумение по този въпрос. Зоран Заев потвърди чрез комуникационни канали, че е готов да обсъди компромисно решение, което би означавало приемане на българските искания по отношение на македонския език, както и по-широко тълкуване на историята, което ще задоволи българските искания", пише "Вечер".

"Същото би се отнасяло и за Гоце Делчев, който трябва да стане български герой с признавание от македонската държава. Заев ще изпълни тези обещания, ако спечели предстоящите избори и е помолил Борисов да лобира за Заев, за да получи подкрепата на международната общност, която от своя страна става все по-резервирана от многобройните корупционни скандали", продължава изданието.

Това, че Заев има договор с Борисов, се потвърждава от своеобразната депеша, която председателят на СДСМ е изпратил до определени дипломатически кръгове, за което някои медии в страната информираха преди време. Скопското електронно издание "Плюс инфо" съобщи:

"В писмото Заев обяснява, че "ще изпълни изцяло всчики задължения, поети с Договора за добросъседство с България и с Преспанския договор с Гърция. Те ще бъдат реализирани изцяло, веднага щом успее да сформира правителство, ръководено от СДСМ". Свързаното с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ електронно издание "Курир" е научило от свои източници, че премиерът Борисов вече е започнал дипломатическа офанзива в полза на Заев, който от своя страна му обещал да отговори на българските искания.

Лидерът на европейските социалисти и бивш български премиер Сергей Станишев вече каза, че е най-добре за България СДСМ и Заев да са на власт. Мълчанието по темата за България от страна на СДСМ е неразбираемо за опозицията.

Водещи

Най-четени