Американските университети са най-добрите в света 15.03 | 11:07

Харвардският и Масачузетският оглавяват отново класацията за най-добро място за обучение

От Кремена Бедерева

Харвардският и Масачузетският университети оглавяват класацията за най-добрите университета в света. Абсолютна доминация на американските университети се забелязва в топ 100 на класацията, съобщава BBC.

Кеймбридж и Оксфорд също попадат сред елита на най-добрите университети в света. Интересното е обаче, че се наблюдава изкачване на азиатските университети в класацията, която е основана на базата на мнението на 17 000 академични преподаватели и e изготвена от сп. Times Higher Education.

Първите пет най-добри университета запазват позициите си от миналата година, когато също водеха в класацията – Харвардският и Масачузетският бяха на първите две места, Кеймбридж бе на трето място, следван от Станфорд и Университета Бъркли в Калифорния.

Тази година се забелязва обаче възходът на университети от азиатските страни, които присъстват все по-осезаемо сред елитните висши заведения. В тазгодишната класация се забелязват университети от Китай, Япония, Сингапур и Южна Корея.

Швейцария също присъства в топ 100 с цели три университета, които предлагат образование на световно ниво.

Класацията все пак не е официална, но въпреки това университетите се възползват от подобни ранглисти да се рекламират сред студентите.

Ето и първите 10 най-добри университета в света:

- Harvard

- MIT

- Cambridge

- Stanford

- California, Berkeley

- Oxford

- Princeton

- California, Los Angeles

- Yale

- California Institute of Technology

Водещи