Атина с план за С.Македония и Албания след френската блокада за членството им в ЕС 04.11 | 12:44

В Гърция са притеснени от позиции на ВМРо-ДПМНЕ в случай, че спечелят предсрочните избори

От iNews.bg

Атина планира конкретни стъпки през следващия период, за да затвърди засилената роля, която се опитва да играе на Балканите и да предотврати развитието на събития, особено в Северна Македония, които могат да бъдат срещу гръцките интереси, пише всекидневникът "То Вима" в статия. Тя е озаглавена "Инициатива с двойна цел на Балканите – следващите стъпки на Атина със Заев и Рама след френското вето", анализирайки следващите стъпки и позицията на Гърция, съобщава МИА, предаде БГНЕС.

В текста се казва, че миналата седмица е проведена среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас в гръцкото външно министерство с участието на висши дипломати, целяща "обмисляне на следващите стъпки от Атина, като се вземат предвид изявленията на Зоран Заев относно евентуално замразяване на част от Договора от Преспа и по-специално разпоредби, свързани с отварянето на присъединителните глави. "

"Общата оценка, която беше направена, е, че твърдата позиция на френския президент убива програмата на Солун от 2003 г., което беше един от основните моменти на гръцката дипломация”, каза той. Следователно гръцкото правителство трябва да намери начини за достъп както до Северна Македония, така и до други страни от така наречените "Западни Балкани 6", за да затвърди водещата роля на Гърция в региона, пише "То Вима".

Документът добавя, че в този контекст Атина обмисля начини за координиране на дейностите с други балкански страни-членки на ЕС – България, Хърватия и Словения, а вече е предприела директни стъпки към Скопие и Тирана като "неформални телефонни контакти” със Северна Македония, което ще се засили в следващия период”.

Гръцкото външно министерство следи събитията и Атина е обезпокоена от "изявления, идващи от ВМРО-ДПМНЕ относно позицията на партията след изборите в случай на победа и последиците за двустранните отношения".

Според изданието посланието, което Гърция изпраща на македонския премиер Зоран Заев, е, че "приемането на националистическа реторика няма да му помогне да събере избиратели".

"Напротив, Атина изисква от г-н Заев да настоява за необходимостта от приближаване до Европа и прилагане на разпоредбите на Договора от Преспа", пише "То Вима". 

Водещи

Най-четени