БЧК праща помощ в Хърватия на пострадалите от земетресенията 31.12 | 16:53

В района Петриня ще получат от съвместния ни резерв в Турция 300 легла и 100 отоплителни уреда

От iNews.bg

Българският Червен кръст предоставя хуманитарна помощ за нуждите на пострадалото население от опустошителните земетресения в Република Хърватия на 28 и 29 декември 2020 г.

Помощта се предоставя чрез Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР (ГДПБЗН-МВР) след задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС.

Заедно с помощта, отпусната от българската държава, БЧК изпраща за района на Петриня - 300 бр. походни легла с матраци и 100 бр. отоплителни уреди за палатки от съвместния бедствен резерв с Турски Червен полумесец.

В рамките на Партньорската мрежа "Съседите помагат първи" на националните дружества от Югоизточна Европа, още от първите часове след бедствието БЧК е в непрекъснат контакт с Хърватски Червен кръст (ХЧК) и с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/.

БЧК е солидарен с усилията на колегите си от ХЧК, чийто екипи са на терен и оказват първа помощ и психологическа подкрепа на пострадалите в района на Петриня и Сисак, набират, разпределят и предоставят хуманитарната помощ според нуждите.

БЧК продължава да следи ситуацията в Хърватия и при необходимост е в готовност за допълнително подпомагане.

Водещи

Най-четени