Балотаж на президентските избори в Полша 12.07 | 10:04

Двамата кандидати са с равн шансове за победа, сочат последните проучвания

От iNews.bg

Полша гласува в неделя на президентски избори на ръба на бръснача, между излизащ в оставка популистки президент и либерал- еврофил, който иска да възстанови връзките с Брюксел, пише АФП, предаде БГНЕС.

Резултатът от този втори тур на президентските избори ще бъде решаващ за бъдещето на правителството на консервативната и националистическа партия "Право и справедливост", която нейните противници обвиняват, че отменя демократичните свободи, придобити преди три десетилетия след падането на комунизма.

Подкрепен от "Право и справедливост", президентът Анджей Дуда се изправя срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски от основната центристка опозиционна партия Гражданска платформа, а последните анкети показват равни шансове за двамата кандидати.

"Битката за Полша", така гласи заглавие в таблоида "Супер Експрес", докато либералният всекидневник "Газета Виборча" говори за избор между "надежда и бедствие", които ще засегнат бъдещите поколения.

Гласуването трябваше да се проведе през май – по времето, когато Дуда ръководеше намеренията за гласуване – но то трябваше да бъде отложено поради пандемията на коронавирус.

Подкрепата за г-н Дуда намалява значително оттогава, включително поради последствията от епидемията, която потопи Полша в първата рецесия след падането на комунистическия режим.

Според експертите резултатът в неделя може да бъде толкова близък, че да бъде оспорен юридически и да предизвика протести.

Избирателните секции отварят в 05:00 часа средноевропейско време и затварят в 19:00 часа. Скоро след това се планира допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции, като първите официални резултати ще бъдат получени едва в понеделник сутринта.

На първия тур, на 28 юни, Анджей Дуда излезе на първо място с 43,5 % от гласовете, а Рафал Тшасковски е втори с 30,4 %.

Eurasia Group, консултант по политически рискове, подчертава, че Тшасковски е трябвало да мобилизира много различни части от електората срещу Дуда и вярва, че следователно победата вероятно ще отиде при последния с тесен марж.

” Тшасковски се оказа компетентен и красноречив кандидат, но две седмици са кратко време за намаляване на дистанцията”, според становището на Eurasia Group, която подчертава "липсата на ясна подкрепа” от страна на неуспелите в първия тур опозиционни кандидати.

"Две визии за Полша”

Дуда обеща да защитава популярните социални помощи, лансирани от "Право и справедливост" и проведе поляризираща кампания, атакувайки особено правата на хората от ЛГБТ общностите и отхвърли идеята за обезщетение за еврейски имоти, откраднати от нацистите и по врем на комунистическия режим.

"Тези избори са противопоставяне на две визии за Полша, между бяло- червеното и дъгата”, заяви министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, правейки алюзия с полския национален флаг и символа, използван от ЛГБТ общността.

Правителството и неговите публични медии, изцяло ангажирани в кампанията на Дуда, атакуваха заглавия, контролирани от германския капитал, обвинявайки ги в "пристрастия", след като таблоид от групата на Ringier Axel Springer критикува Дуда за помилването на педофил.

Тшасковски подкрепя гражданските партньорства, включително между хора от един и същи пол. Решението му да подпише изявление в подкрепа на хората от ЛГБТ общностите подтикна много от източните селски и най-консервативните региони в страната през миналата година да се обявят за "свободни от ЛГБТ зони".

Ако спечели, Тшасковски обещава да се откаже от противоречивите съдебни реформи, които поставят Полша в конфронтация с останалата част от Европейския съюз.

"Тези избори ще определят съдбата на Полша в обозримо бъдеще”, каза Адам Стшембош, бивш председател на Върховния съд и уважаван професор по право.

"Ще бъде ли доминирана и изцяло подчинена на политическа партия, с всички последствия от една власт по природа диктаторска, или ще успеем да спрем този процес?”, запита той. 

Водещи

Най-четени