Близо 10 млрд. ще ходят по Земята през 2050 г. 18.06 | 15:03

Паралелно с увеличаването човечеството също и застарява, отбелязват от ООН

От iNews.bg

Световното население се очаква да се увеличи с два милиарда души през следващите 30 години. Това се посочва в доклад на ООН, според който хората по света в момента са 7 милиарда и 700 милиона души, предаде БНТ.

9 милиарда и 700 милиона души ще е световното население през 2050 година, ако се запазят сегашните тенденции, според доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, изнесен от Джон Уилмот. В него се отбелязва още, че "пикът на човечеството" ще бъде около 2100 г., когато хората на Земята ще бъдат около 11 млрд.

Прогнозите на ООН сочат, че 50% от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни, а през 2027 година Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението. Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои. 

"Наред със забележителното увеличение на населението, то също така застарява. Това е много важно от гледна точка на устойчивото развитие, отбелязва още Уилмот. През 2018 г. в Европа и Северна Америка броят на хората над 65-годишна възраст за първи път е превишил броят на децата до петгодишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

Същевременно, друг доклад на ООН алармира, че над 2 милиарда души в света не разполагат с безопасна питейна вода и основни хигиенни условия.

Водещи

Най-четени