Боливия национализира електропреносната си мрежа 02.05 | 13:05

Президентът Ево Моралес се възползва от символиката на Първи май

От Андриян Георгиев

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви във вторник (1 май), че неговото правителство е приключило с национализацията на електроенергийния сектор, поемайки контрола върху основната електроенергийна мрежа, притежавана досега от испанската компания Red Electrica Corporation, информира AP.

Моралес се възползва от символиката на Първи май, Международния ден на работниците, за да заповяда на войскови части да окупират съоръжения на компанията, която е дъщерна фирма на Red Electrica Corporation.

Действията на Моралес следват почина на властите в съседна Аржентина, където държавата пое контрола върху петролната компания на страната - YPF, от испанската компания Repsol SA, която притежаваше мажоритарния дял в компанията.

Испанският посланик в Боливия, Рамон Сантос, заяви, че поглъщането на електропреносната мрежа от държавата "изпраща негативни сигнали, които генерират недоверие".

Red Electrica e единственият оператор на преносната мрежа в Испания, като испанската държава притежава 20% от компанията.

Ево Моралес не каза с каква сума ще бъде компенсирана компанията, но в декретът, с който се извършва национализацията, се казва, че държавата ще преговаря за компенсациите.

Президентът заяви още, че Red Electrica e инвестирала в електроенергийната мрежа само 81 млн. долара от 1997 г., когато тя е била приватизирана. Правителството пък "инвестира 220 млн. долара в мрежата, а други се облагодетелстваха. Поради тази причина, братя и сестри, ние решихме да национализираме електропреносната мрежа", каза Моралес.

Боливийските войници мирно са овладели офисите на компанията в намиращия се в Централна Боливия град Кочабамба, закачайки знамето на Боливия на входа.

Red Electrica притежава 74% от електропреносната мрежа на Боливия, или 2 772 км електрически далекопроводи с високо напрежение.

Преди две години, на Първи май, правителството на Моралес пое контрола над по-голямата част от производствените електрически мощности, национализирайки главните водноелектрически централи.

Моралес, който е първият президент, произхождащ от коренното население на страната, постави също така и водния и телекомуникационния сектор под опеката на държавата. Анализатори обаче коментират, че Моралес е по-прагматичен и по-малко радикален от левите лидери на Венецуела и Аржентина.