Борисов предлага български и гръцки ВВС да патрулират заедно 26.02 | 15:00

С колегите от Гърция правим газови магстрали, отбеляза премиерът в Александруполис

От iNews.bg

Поколения политици и в Гърция, и в България са успели да запазят най-важното – да бъдем добронамерени и приятелски настроени. Ние с колегите от Гърция правим газови магистрали.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместен брифинг с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в Александруполис, където се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на двете държави, цитиран от БГНЕС.

Урсула фон дер Лайен ми изпрати sms да ме поздрави за макроикономическата стабилност на България, похвали се Борисов.

Няма нищо по-хубаво от това държавите членки на ЕС да демонстрират приятелство, продължи Борисов. По думите му, "докато други се упражняваха с думите диверсификация, ние вложихме 500 млн. в нея”.

Със самолетите, които притежаваме, нашите военни министри могат да помислят и за общ ер полисинг. "Сиреч, връзките на нашите две армии трябва да бъдат изключително силни”, каза още българският премиер.

България вече четвърта година има нулева миграция. Вие, обърна се Борисов към Мицотакис, успокоявате целия регион. Той не пропусна да отбележи и ролята на Турция по тази тема.

Конфликтът с Турция трябва бързо да приключи, посъветва Борисов и посочи, че заедно с външния министър Екатерина Захариева е готов да бъде в полза на братската държава Гърция.

От своя страна, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция и България ще продължават да допринасят за международния мир. Той отбеляза, че двете страни остават стълбове на сигурността и на мира в региона.

На островите от Северно Егейско море започна изграждането на нови съвременни структури, с оглед на това да бъдат закрити старите проблематични приемни структури за бежанци и мигранти. Там бързо, далеч от местните, ще бъдат разглеждани молбите на пристигащите. Все по-добре се охраняват и морските граници, съобщи гръцкият премиер по време на съвместния брифинг.

Мицотакис се обърна към тези мигранти, които нямат право да влязат в страната по легален път с думите: Недейте да идвате тук, тъй като пътят, по който ви водят трафикантите и каналджиите не води към Гърция и към Европа.

Продължаваме пътя на присъединяване на Западните Балкани. Нашите възгледи съвпадат с тези на България по темата, отбеляза още Мицотакис.

Гръцкият премиер не пропусна да отбележи в изказването си и отношенията с Турция.

Либия няма нужда от трети самозван защитник, каза той.

Никой не може да рисува върху картата на Средиземно море, скицирайки лъжливи морски зони върху страни, които имат и присъствие и суверенни права. Гърция ще остане на неотстъпни позиции, отправяме сериозно и строго послание към Анкара, заяви в заключение Мицотакис. 

Водещи

Най-четени